Stagiu de practică
Castrul și băile romane de la Mălăiești
2016

Castrul Mălăiești, satul Sfârleanca, com. Dumbrăvești, jud. Prahova

06 August - 03 Septembrie 2016

Activitate pe șantierul arheologic în funcție de pregătire, experiența și preferințele fiecăruia: participarea la săpătura arheologică, releveu de monument / desen de arheologic, măsurători topografice, desenul unor piese arheologice si inventarierea lor, reconstituiri.

Cercetările din acest an au în vedere o baracă militară din castru

CAZAREA, MASA ȘI TRANSPORTUL sunt asigurate.

Programul de lucru: 07:00 - 15:00 / luni-sâmbătă (sâmbăta este zi scurtă)

Contact: Ovidiu Țentea - 0745 231 563 - ovidiu.tentea@gmail.com

Alte detalii gasiti pe pagina de Facebook


Scurt istoric

În secolul I p. Chr. Imperiului Roman se extinde către Dunăre. Teritoriul Munteniei de astăzi a fost transformat în provincie romană fiind între anii 102 și 118 p. Chr. o extensie a provinciei Moesia Inferior la nord de fluviu, independentă de provincia Dacia (teritoriu care s-ar suprapune astăzi peste părți din Oltenia, Banat si Transilvania). Din această perioadă datează castrele de la Târgșor, Mălăiești și Drajna de Sus (jud. Prahova).

Castrul de lemn și pământ a fost construit de către soldații romani în timpul campaniilor împăratului Traian care au dus la cucerirea Regatului Dac, între anii 101 și 106. Aceasta pare să fi durat doar pe timpul domniei împăratului Traian întrucât, în cursul conflictelor cu sarmații de la începutul domniei împăratului Hadrian (117–118), armata romană s-a retras din spațiul actual al Munteniei. Astfel castrele de la Drajna, Mălăiești, Târgșor, precum și altele de pe teritoriul provinciei nou create au fost abandonate.