Valul lui Traian
moștenirea romanității
în strategii de dezvoltare durabilă

Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul de Istorie Galaţi

în colaborare cu Antiquitas

vă invită pe 2 noiembrie 2010 la

seminarul „VALUL LUI TRAIAN. MOŞTENIREA ROMANITĂŢII ÎN STRATEGII DE DEZVOLTARE DURABILĂ”

Seminarul se înscrie în cadrul proiectului „STRATEG. Strategii defensive şi politici transfrontaliere. Integrarea spaţiului Dunării de Jos în civilizaţia romană” – proiect coordonat de MNIR – şi are în vedere prezentarea rezultatelor cercetărilor realizate începând din 2007 până în prezent, din perspectiva rolului pe care vestigiile defensive antice reprezentate de Valul lui Traian îl pot avea în planificarea strategiilor de dezvoltare durabilă iniţiate în parteneriat cu autorităţile locale. Seminarul care va avea loc marţi, 2 noiembrie 2010, începând cu orele 13.00, la sediul Muzeului de Istorie Galaţi.

Mărturie excepţională a trecutului dar aproape uitat de specialişti, autorităţi şi publicul larg, sistemul defensiv roman cunoscut sub numele de „Valul lui Traian” este un monument de importanţă naţională, clasat în Lista Monumentelor Istorice, al cărui viitor poate fi legat de o serie de strategii şi proiecte de dezvoltare durabilă în care valorile de patrimoniu cultural să fie repere esenţiale.

În contextul în care – în ultimele două decenii – monumente similare din Europa, precum zidul lui Hadrian şi valul lui Antoninus Pius (Marea Britanie), înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, au contribuit decisiv la dezvoltarea comunităţilor aflate în vecinătate, mizând pe conservarea şi punerea în valoare a ansamblurilor arheologice menţionate, „Valul lui Traian”, este readus în atenţia publică pentru potenţialul său deosebit ca vector de dezvoltare zonală.

În cadrul seminarului, specialişti din echipa proiectului STRATEG vor prezenta rezultatele cercetărilor recente legate de „Valul lui Traian”, dar şi o serie de exemple similare din vestul Europei, punând accentul pe nevoia de cooperare, astfel încât autorităţile locale să lanseze strategii de dezvoltare durabilă pornind de la acest monument antic. Demersul, pentru moment singular în România, urmăreşte corelarea energiilor profesionale şi civice în vederea realizării unor proiecte comune, bazate pe ideea căpatrimoniul cultural naţional şi protejarea sa nu sunt concepte abstracte, ci adevărate resurse pentru dezvoltare ce se pot constitui într-un model coerent, având la bază principiile utilizării durabile a resurselor.

Seminarul va fi un prilej de a promova încă o dată dialogul specialiştilor cu autorităţile publice locale şi publicul larg pentru acordarea unei atenţii şi mai mari protejării patrimoniului cultural naţional precum şi pentru a ţine vie în atenţia publicului importanţa patrimoniului istorico-arheologic, accentuând ideea respectului şi responsabilităţii active faţă de valorile de patrimoniu cultural.

Pentru informații suplimentare:

Muzeul Național de Istorie a României

Secția de Arheologie Preventivă - dr. Ovidiu Țentea

Secția Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii - Corina Borș

web: M.N.I.R. și STRATEG

Muzeul de Istorie Galați

Costel Ilie: 0743 006 308

mail: muzeuistoriegalati@yahoo.com, muzeografi.migl@gmail.com