Ziua porților deschise 2
Castrul și băile romane de la Mălăiești
2014

Comunicat de presă

ZIUA PORȚILOR DESCHISE – CASTRUL ȘI BĂILE ROMANE DE LA MĂLĂIEȘTI

Dumbrăvești, 26.08.2014


Consiliul Judeţean Prahova, Ministerul Culturii, Primăria comunei Dumbrăvești, Antiquitas, Muzeul Naţional de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, anunţă organizarea Zilei Porţilor Deschise a sitului arheologic „Castrul și băile romane Mălăiești”, ediția a doua, în data de 30 august 2014, cu începere de la ora 10:00.

Cu acest prilej vor fi prezentate şi principalele descoperiri arheologice din băile romane (balnea), a căror cercetare care va fi finalizată în cursul acestui an. Prezentarea rezultatelor obţinute de cercetarea interdisciplinară a vestigiilor va fi dublată de cea a aplicațiilor de proiecte de finanțare care au în vedere valorificarea acestor vestigii în beneficiul public, ca vector de dezvoltare durabilă.

Ziua Porţilor Deschise va constitui un nou prilej de întâlnire şi discuţii în care să se regăsească deopotrivă comunitatea locală, autorităţile publice, comunitatea ştiinţifică şi vizitatorii de toate vârstele.

De-a lungul întregii zile vor fi realizate ghidaje în castrul și băile romane, vor fi prezentate modalitățile de înregistrare a datelor: măsurători cu stația totală, desen arheologic, GPR, prelevarea și înregistrarea artefactelor. Vor fi vizualizate diferite modele 3D ale obiectivelor cercetate, precum și ale unor situri similare.

De asemenea, vor fi realizate activități de divertisment: jocuri romane pentru copii, concursuri cu premii.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE2000 va prezenta metode și mijloace moderne de cercetare in situ pentru arheologie. Participarea se datorează proiectului POSCCE "Infrastructura Multisite pentru Creșterea Capacității de Cercetare și Inovare în Domeniul Optoelectronicii și Instrumentației Analitice" INOVA-OPTIMA, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare "Investiții pentru viitorul dumneavoastră".

Program
10:00 Ghidaj pe sit – băile romane și castru
11:00 Activități cu copiii, prezentarea metodelor de lucru folosite de arheologi – tehnici de săpătură
12:00 Ghidaj pe sit – băile romane și castru
13:00 Prezentarea metodelor de lucru folosite de arheologi – măsurători și desen arheologic
14:00 Ghidaj pe sit – băile romane și castru
15:00 Prezentarea metodelor de lucru folosite de arheologi – prelucrarea artefactelor
16:00 Ghidaj pe sit – băile romane și castru
17:00 Prezentarea metodelor de lucru folosite de arheologi – tehnici de săpătură
18:00 Ghidaj pe sit – băile romane și castru
Discuții pe teme arheologice, foc de tabără

Informații suplimentare

dr. Ovidiu Ţentea: ovidiu.tentea@gmail.com, 0745 231563

Pagina de Facebook a castrului.

Galerie foto